Anca Statica

Anca Statica

Traces

Punctul de plecare pentru crearea lucrărilor a fost observarea detaliată a vieţii unei balerine de 14 ani din secolul al XIX-lea. Încercând să înţeleg şi să transmit mai departe confruntările ei, importanţa procesului de dezvoltare individuală şi influenţa factorilor din jur în conturarea persoanei mi-au atras atenţia.

Proiectul în sine este coagulat în jurul cuvântului “traces”, urmele fiind cele ce determină procesul precum şi parte din rezultatul procesului. Aici se întâlnesc cele trei realităţi implicate în formarea proiectului: realitatea personajelor şi a urmelor lăsate de mişcarea lor, realitatea plastică, ce se observă prin intervenţia artistului asupra materialului şi realitatea în care se face expunerea, în mijlocul umanităţii, care duce la caracterul personal al urmei omului pe pământ. Materialele folosite au ca scop sublinierea importanţei amprentei lăsate de fiecare dintre noi, impactul pe care aceasta o poate avea, precum şi efemeritatea ei în faţa testului timpului. Procesul este, poate, cea mai importantă parte în crearea unor urme trecătoare, iar înţelegerea lui duce la înţelegerea urmărilor sale.

Scopul proiectului este de a crea o atmosferă în care oamenii să poată reflecta asupra aspectelor interioare şi a modului în care acestea influenţează ce se întâmplă în exterior, precum şi a modului în care exteriorul influenţează interiorul.