Andra Roman

Andra Roman

World Wide Women

World Wide Women este o instalație video care are ca subiect principal femeia. După cum sugerează și titlul, instalația se adresează tuturor femeilor indiferent de origine, religie, rasă sau cultură, ea fiind un omagiu adus persoanelor de sex feminin din întreaga lume.


Feminismul este o mișcare socială care urmărește dobândirea egalității în drepturi a femeilor cu bărbații. Scopul instalației este acela de a evidenția evoluția femeii ca individ, într-o societate care discriminează și etichetează, punând accentul pe 3 etape: Geneză, Femeia ca obiect sexual, Femeia independentă.

Geneză/Genesis se referă la Facerea Lumii, respectiv la Adam şi Eva. Partea a doua intitulată Femeia ca obiect sexual/Pretty hurts amintește de perioada în care femeia nu era nimic altceva decât o distracție sau un aparat de făcut copii. Astfel, facem cunoștință cu o femeie care este exploatată yilnic din punct de vedere sexual, dominată de sexul masculin, folosită, o femeie care încetul cu încetul își pierde puterea şi respectul față de sine.

Ultima parte - Femeia independentă - prezintă momentul în care femeia renaște asemeni unei păsări Phoenix cu scopul de a-și dobândi independența, de a dovedi lumii, și mai ales sexului masculin, că nu este inferioară acestuia din nici un punct de vedere.