Florentina Chirita

Florentina Chirita

ShRoom

Shroom este o instalație formată dintr-un modul organic stilizat care pornește de la forma primară a ciupercii macrolepiota procera, aşezat pe panouri arcuite sub forma unui tunel fragmentat. Panourile au o transparență specifică cameleonică din punct de vedere cromatic, se pot adapta spațiului în care sunt plasate, iar în prezența unei surse de lumină absoarbe și difuzează lumina.

Am ales ca sursă de inspirație grădinile verticale. Acestea au un sistem care permite vegetației să se dezvolte pe vertical, economisind astfel spațiu și oferă posibilitatea realizării unei grădini neconvenționale. Având o preferință pentru forma ciupercilor, am construit o grădină verticală sub forma unui panou. Am preluat modulul natural, organic al ciupercii și l-am transpus într-o formă anorganică. Întregul proces a reprezentat o provocare în sensul experimental și ludic în căutarea raspunsului la întrebarea cât de natural poate fi artificialul?

Transparența materialului îmi oferă posibilitatea să creez o atmosferă specifică variabilă în funcție de felul în care este utilizată lumina. Aceasta conferă consistență instalației în sensul în care îmbracă scheletul lucrării, iar tipul și culoarea luminii se află în relație directă cu suprafața. De asemenea, lipsa luminii poate altera aspectul instalației. Versatilitatea cromatică este infinită tot datorită transparenței. În urma experimentului am constatat că întreg ansamblul produce un sunet foarte natural atunci când este atins, imitând sunetul ploii.

Acest proiect reprezintă o provocare personală de a realiza un plan expozițional individual. Am ales această temă deoarece am o afinitate personală pentru experimente, materiale și tehnici neconvenționale. În concluzie proiectul ShRoom își propune realizarea unei instalații care fuzionează limitele și mediile de exprimare artistică și în care publicul poate interacționa cu o lucrare aflată într-un spațiu expozițional.