Ionut Vladimir Balan

Ionut Vladimir Balan

Negru de fum

Constructivism atmosferic este o denumire generică pe care o consider pertinentă pentru a defini în mod precis atât stilul, cât şi tematica abordată în lucrările prezentate în această expoziţie, având în vedere că prin aceasta se clarifică şi explorarea contrastului de clar-obscur, dar şi faptul că acesta este transpus asupra unor spaţii industiale. Aceste locaţii, profund artificiale, care au fost lăsate în paragină şi, încet-încet, par a fi recucerite de natură, relevă privitorului o lume străbătută de mister si de un uşor tremor metafizic.

Fascinaţia faţă de forţa expresivă a clar-obscurului este motorul din spatele acestor lucrări în care dramatismul luminos şi cromatic poate, deopotrivă, să scoată în evidenţă şi să ascundă un anumit spaţiu. Prin exercitarea acestui tip de control pot alege ce anume este omis sau cenzurat, iar „găurile negre”, întocmai ca Pătratul lui Maleevich, sunt alăturate unor suprafeţe picturale figurative într-o atentă compoziţie. Şi întocmai cum găurile negre nu sunt, de fapt, un vid, şi aceste absenţe îndeplinesc rolul de a spori misterul prin senzaţia emoţională conferită de omiterea unei informaţii, lucru care intrigă mai degrabă decât să descurajeze.

Am decis ca lucrările să nu poarte titluri, fiindcă acestea reprezintă simple invitații pentru a păși într-o lume misterioasă, care mă fascinează și mă intrigă în acelaşi timp, al cărui farmec vreau să îl fac vizibil prin acest joc dramatic dintre lumină și întuneric în acest decor al halelor industriale abandonate.