Mihai Ionel

Mihai Ionel

Sihla

Sihla este o pădure deasă de arbori tineri, o pădure cu totul aparte - tânără, plină de viață, regenerabilă. Prin proiectul meu doresc să redau atmosfera de sihlă cu ajutorul unor seturi de coloane construite din ramuri, în diverse tehnici și grupate într-un spațiu închis.

Atasamentul meu față de natură se datorează faptului că provin dintr-o zona montană. Refugiul în inima padurii mi-a adus întotdeauna linişte și inspirație. Prin aceste experimente, încerc să aduc în format sculptural o parte din acele sentimente trăite în mijlocul pădurilor, în compania arborilor.

Folosesc ramuri de răchită, alun și carpen pentru a crea seturi de elemente verticale cu dimensiuni și forme personalizate. Coloanele vii sunt realizate din nuiele de răchită, un arbore plin de viață și nemuritot atâta timp cât are o cantitate mare de apă. Alunul, la rândul său, este rezistent la foc, astfel că l-am supus carbonizării. Prin ardere / carbonizare reformulez srtuctura chimică și energetică a materiei, pentru a reda fragilitatea sihlei care ne înconjoară. În cazul ramurilor de carpen, am decis să suprind aerul, respectiv spațiul dintre elementele vegetale, și să-l înlocuiesc cu materie minerală, respectiv ghips. Astfel golul se solidifică și elementele organice redau nervurile trunchiurilor de copaci, dar aceste nervuri se continuă și în interiorul coloanelor.

Prin experimentarea cu elemente vegetale și prin asocierea dintre mineral și vegetal, amorf și viu, materie și energie descopar noi căi de abordare a lemnului, de exprimare cât mai liberă și inedită.