Teodora Bogdan

Teodora Bogdan

Acesta NU este Pop-Art

Proiectul intitulat Acesta NU este Pop-Art a apărut ca urmare a dezvoltării temei de licență, pornind de la motivul „Lolita”, în dorinţa de a ilustra universul celebrului personaj, procesul de seducție şi elementele implicite, auxiliare acestuia. Astfel, banalele prăjituri, acadele, dulciuri, în general, au devenit personaje principale în creaţiile mele. Proiectul constă în mai multe lucrări de dimensiuni mici, iar cheia descifrării acestuia îl reprezintă o compoziție cu două personaje, de mari dimensiuni.

Referitor la modul în care dulciurile „prind” viaţă în lucrările mele, mi-am propus să le redau la limita dintre apetisant şi grețos. Am încercat un fel de „realism” pictural, în care am făcut să transpară atât artificialitatea prajiturilor din cofetării, cât şi gustul aproape dureros şi supărător de dulce, un amestec de lapte praf, unt şi zahăr. Unde apare asocierea cu Lolita? Tocmai aici, ea reprezentând exact paradoxul de a fi apetisantă, dar în acelaşi timp grețoasă şi dureros de dulce.

Arta pop m-a inspirat în realizarea acestor lucrări, atât din punct de vedere conceptual, cât şi cromatic, vizual. Mi-am dori să pot să reda obiectele într-un mod aproape brut, visceral, dar care să păstreze însă puțin din rafinamentul artei olandeze.

Dincolo de pofta de a muşca din prăjituri, de aluziile sexuale mai mult sau mai puţin explicite, este vorba şi despre un joc al seducţiei. Potrivit sociologilor, seducția este un amplu joc social în care, după modelul lui Koons, ne prefacem că suntem criticați, și ne prefacem că ne apărăm. Secretul este ca participarea să fie în egală măsură din ambele părți, şi să existe un echilibru - instabil, de preferat, deoarece este mai interesant așa – între cei care își joacă rolul. Nu mă refer la replici învățate, căutate, ci la reacții și răspunsuri în cadrul relației. Este un joc al polarităţilor - un joc emoțional și mental, deopotrivă.