Vasile Catarau

Vasile Catarau

Indus în Industrializare

Prin instalația Indus în Industrializare doresc să oglindesc paradigma condiției umane și sociale a României începând cu anii 1970, dincolo de cea economică și politică. Proiectul este un produs al acestei perioade ce a influențat modul de viață / nivelul de trai /evoluția socială a României. Expoziția are un caracter sociologic prin implicarea istorică și economică, prin referirea la o perioadă importantă în dezvoltarea care a influențat viitorul țării - povestea combinatului SIDEX, privatizarea și decădere, închiderea furnalelor, sugrumare economică a orașului, dar și prăbușirea acestuia.

Prin acest proiect doresc să ridic semne de întrebare asupra urmărilor pe plan economic (capitalism), politic (totalitarism), social (schimbarea mediului rural cu cel urban) și cultural (prin uitarea anumitor obiceiuri / tradiții).

Prin sculpturile figurative realizate în ceramică (care alcătuiesc instalația în sine) doresc să ironizeze Realismul socialist prezent din abundență în perioada comunistă. Omagierea muncii și a muncitorului, realizată în trecut, prin marile monumente din bronz, este înlocuită printr-o imagine critică și directă a realității. Triumful oglindit de aceste sculpturi este înlocuit și pus în contrast cu deformarea mediului și a condițiilor muncitoriilor de-a lungul timpului. Esențializarea frumosului prin modelajul în planuri, riguros și ferm, prezent în marile grupuri statuare este ramplasată printr-o reprezentare directă, detaliată a realității din perioada comunistă, prin intermediul mulajelor.